Argentum är mer än ett vackert ord, det är även det latinska namnet för silver. Ädelmetallen är inte bara formbar och mångsidig, den är oerhört vacker, evig och ändå förgänglig. Glömmer man bort sitt silver oxideras det, vissnar och blir svart. Jag älskar silver för dess mångsidighet och för möjligheten att locka fram dess inneboende form och skönhet.

Silversmidet är ett fantastiskt komplement till mitt arbete som designer på MRM Starsky i Stockholm. Med fokus på tvådimensionell formgivning av trycksaker och digital design saknar jag att få skulptera med mina händer – smidet fyller det tomrummet. Men jag vill inte försörja mig som smed, för det mest lustfyllda får aldrig bli vardag. Det ska vara speciellt, det ska vara unikt. En känsla av att skapa något som bara är mitt.

Att arbeta med smyckeformgivning är för mig en konstform. Och smyckekonst har egenskaper som ingen annan konstart. För det riktigt intressanta uppstår först när smycket möter sin bärare. Tillsammans uppstår det en unik vandringsutställning i ständig förändring.

De roligaste uppdragen är såklart att få formge unika smycken till en person. Mina verk ska inte massproduceras utan ha en egen själ och tanke. Jag får ofta höra härliga berättelser om personen som ska få smycket. Dessa beskrivningar ligger sedan till grund för min formgivning.

Att du vill dela den upplevelsen med mig, att se mina verk, gör mig jätteglad och jag hoppas att du hör av dig om du fastnar för något eller bara vill berätta vad du tycker om det jag gör.

Karin Johanson